Woodwork
Ecologisch > voorbeelden

Enkele voorbeelden van producten

1. Wanden en plafonds

Fermacell
Fermacell gipsvezelplaten bestaan uit gips en gerecycleerde papiervezels. Deze afbouwplaten zijn universeel toepasbaar en stootvast, geluidsisolerend, vochtwerend, milieuvriendelijk en hebben een hoge brandwerendheid.

2. Isolatiemateriaal

Homatherm
100% bio-ecologische isolatie
10 uur vertraging in hitte
68dB maximale geluidsweerstand
6° frisser slapen

PROCLIMA NV
Pro Clima is de merknaam van een gamma aan folies bedoeld voor luchtdichting en winddichting . Alle folies zijn zo ontworpen dat zij uw isolatie vochtveilig is en optimaal zal renderen. Het principe dat pro clima hanteert is dat van een luchtdichte maar dampopen isolatielaag . Dit wil zeggen dat de isolatielaag langs de buitenzijde een winddicht (vaak het onderdak) scherm krijgt dat extreem dampopen is. Een dampweerstand of µD waarde van 10cm is niet ongewoon hiervoor.

3. Hout

FSC
Het FSC-label
Een FSC-label op hout wijst erop dat het uit een duurzaam beheerd bos afkomstig is. Het label wordt uitgereikt door de internationale organisatie FSC (Forest Stewardship Council of Raad voor Duurzaam Bosbeheer) volgens algemeen internationaal aanvaarde criteria voor duurzaam bosbeheer. Die criteria zijn zowel van ecologische als van socio-economische aard. Nationale FSC-groepen (telkens samengesteld uit vertegenwoordigers van de ecologische, economische en sociale sector) vertalen deze algemene principes in functie van de specifieke context van het land. De controle op het label gebeurt door verschillende onafhankelijke certificeringorganisaties. FSC beoogt een duurzaam beheer zowel in de tropische, de boreale als de gematigde bossen. Op de Belgische markt is er voorlopig enkel FSC-gelabeld tropisch hardhout en hout uit de Scandinavische (boreale) bossen.

Beoordeling FSC-label
Vanuit milieu-oogpunt blijft het interessant om - indien de toepassing dit toelaat - streekeigen (Europees; exclusief de ex-U.S.S.R.) hout te gebruiken. Dit hout komt uit beheerde bossen; weliswaar niet misschien volgens de ecologische principes pur sang, maar bosroofbouw is dan toch zo goed als uitgesloten. Voor buitenschrijnwerk zijn Europese soorten als bv. tamme kastanje, robinia, eik van een voldoende duurzame kwaliteit. Bij gebruik van tropisch of boreaal hout is het FSC-label onontbeerlijk.

4. Platen

medite Ecologique
Medite Ecologique is een MDF-plaat zonder toegevoegde formaldehyde. Specifiek ontwikkeld voor toepassingen in een gevoelig milieu waar formaldehyde-emissies tot een minimum beperkt moeten worden.

Tilly
100% natuurlijke samengestelde massieve meubelplaten, verlijmd zonder giftige lijmen.

Woodwork